Samen met mijn oom Toon Lenkens (Weinakademiker en sommelier de maison), ons bevriende wijnhuis en vele andere connaisseurs zijn wij op zoek gegaan naar de lekkerste wijnen uit Frankrijk. Vele bezoeken, proeverijen en notities verder zijn we dan ook trots op het resultaat. Voilà!
De wijnen komen in grote vaten en tanks aan bij de kelders van het wijnhuis vlakbij de Nederlandse grens. Lekker bezig, dat scheelt weer enorm veel onnodig transport zware glazen flessen. Je suis tainable.
Zodra de wijnen zijn binnengekomen zorgt het wijnhuis op ambachtelijke wijze voor de rijping van de wijn. De rijping vindt plaats in Franse eikenhouten of aluminium vaten. Met een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur van 11C gedurende het hele jaar een perfecte plek om ouder te worden. C’est magnifique!
Zodra de wijnen na deze rijping op perfecte smaak zijn worden de flessen gebotteld. In enkele gevallen worden de flessen nog gerijpt op de fles. Eenmaal gebotteld in een herbruikbare fles worden de wasbare etiketten op de fles geplakt. De labels moeten na de douche natuurlijk wel makkelijk van de fles afkomen.
Waar de flessen normaal gesproken in een eenmalige kartonnen doos (afval!) worden verpakt doet Retour de France het weer net even anders. De flessen gaan in een krat met statiegeld, zodat ook deze omverpakking kan worden hergebruikt. Daarna worden ze klaar gezet voor transport. On y va!
Oe la laaaaa. Maar dan ook echt Oe la laaaaa. Trek de kurk maar gelijk van de fles en ga zorgeloos genieten van onze prachtige – en zorgvuldig geselecteerde – wijnen. Duurzamer, makkelijker, lekkerder…en zonder afval. Fantastique! (vrij vertaald naar D. Roelvink, 2022)
STOP! Niet naar de glasbak lopen nu! Wat relaxed, nooit meer ‘the walk of shame’. En ook geen extra afvalkosten voor jouw zaak. Lekker makkelijk en voordelig dus. Bij een volgende levering nemen wij de kratten en flessen met statiegeld gewoon weer mee retour naar de wassalon. Wel even klaar zetten sil vous plait!
De flessen worden vervolgens uitgepakt en zorgvuldig gereinigd. De flessen krijgen een heerlijke douche van 80C. Dat is toch wel even anders dan de 1500C die nodig is voor het omsmelten van dezelfde fles bij recycling. Even afdrogen, haartjes kammen en ze zijn weer klaar voor hergebruik. Voulez vous douché avec moi?
De flessen worden weer hergebruikt en gevuld voor de volgende etappe. Vandaag kan er een Chateauneuf-du-Pape in de fles zitten en morgen een heerlijke Chardonnay uit de Bourgogne. Ow en hadden we al verteld dat we standaardisatie van flessen nastreven. Er zijn zoveel verschillende flessen in omloop (type, formaat, gewicht, etc). Echt niet nodig. Formidable!
Ga direct naar stap 4, U hoeft niet langs START. Blijf dezelfde flessen gebruiken zo lang het kan. Daarna kan je er alsnog een vaas of lamp van maken. En daarna…. gooi je hem pas in de glasbak. Afgesproken? Zo maken we de wereld samen een beetje mooier. Sluit je je ook aan bij de kopgroep van morgen? A demain!