Over ons

Mijn naam is Huub. Geboren en getogen in een klein dorpje in het zuiden van het land. Ik kom uit een bourgondisch gezin waar heerlijk eten en drinken altijd centraal heeft gestaan. Ik heb een grote voorliefde voor Frankrijk, als chef french cuisine sta ik het liefste achter het fornuis of ben ik in een Parijse brasserie te vinden. Het liefst in goed gezelschap en vergezeld met een goed glas wijn. Daarnaast ook nog fervent wielrenner en groots liefhebber van de Tour de France. En de laatste jaren ook nog een passie gevonden in de circulaire economie. Ik heb ruim 10 jaar gewerkt bij grote multinationals in de food industrie, maar altijd de droom gehad om voor mezelf te beginnen. 

Wat nou als je deze ervaring en passies bij elkaar in een vat doet? Oui Oui…Retour de France is geboren!  

Naast gepassioneerd wijnliefhebber, tourgek, en hobby ondernemer zet ik mij dagelijks in om herbruikbare verpakkingen de norm te maken in Nederland. En o ja, ik ben getrouwd met Nicoline en trotse papa van Juul (5), Fien (3) en Willem (2).  Na een lange dag kan je je voorstellen dat ik dus wel een goed glas wijn heb verdiend…

Systeemverandering is nog ver.
Retour wacht op niemand.

Het verhaal

Muur van glas.

Zo’n 10 jaar geleden geleden liep ik door de supermarkt langs het wijnschap. Één ding viel me op: een muur van 20 meter aan glazen wijnflessen. Een muur van 20 meter. Met glazen flessen. Voor eenmalig gebruik. Verscheept vanuit de hele wereld. Voor die ene consumptie. Dit inzicht heeft me sindsdien bezig gehouden.   

Omdat ik toentertijd in ‘de industrie’ werkzaam was wist ik dat een glazen verpakking helemaal niet duurzaam is. Sterker nog, het is een van de minst duurzame verpakkingen. Terwijl consumenten juist het tegenovergestelde denken. Plastic is de grote boosdoener. Het kost onwijs veel energie om een eenmalige glazen verpakking weer te recyclen, dit omsmelten gaat namelijk tegen zeer hoge temperaturen (van wel 1500 graden!). Voor die ene fles of pot. Waarom gooien we die fles eigenlijk weg terwijl we glas juist heel goed kunnen wassen en opnieuw kunnen vullen? Dat gebeurt met een bier of frisdrank flesje toch ook al tientallen jaren? Dat kan veel slimmer.  

Daarnaast is glas erg zwaar en heeft deze vaak al een enorme reis (o.a. Nieuw Zeeland, Chili, Argentinië, Australië) afgelegd voordat deze op jouw keukenblad belandt.  Voor die ene consumptie. Dit terwijl we dichtbij huis prima zelf wijnen kunnen maken. Waarom dan verschepen, bijv 18.000km vanuit Nieuw-Zeeland tot jouw keuken in Nederland? Dat kan veel duurzamer.   

Dit moet dus echt anders.

Zo dacht ik 2 jaar geleden, toen nog werkzaam als verantwoordelijke van het assortiment bij afvalvrije supermarkt Pieter Pot. Ik vertelde mijn bevindingen en idee aan Jouri Schoemaker, oprichter van Pieter Pot. ‘Huub, ga maar doen!’ antwoorde Jouri resoluut. Na een lange zoektocht zijn we uitgekomen in Zuid-Duitsland, waar de flessen werden gewassen en gevuld. De impact was enorm: 35% minder uitstoot versus een eenmalige fles. Zelfs met een afstand van 900km(!) tot Nederland. En het was gelijk een hit. De brak-op-maandagochtend-ingesproken video ging dezelfde week nog viral (ruim 1 miljoen views!) en de wijnverkopen door het dak.

De start van een revolutie.   

Oké, dit slaat dus aan. Maar wat nou als je dit nog dichter bij huis gaat organiseren dacht ik? In mijn lange zoektocht ben ik uiteindelijk uitgekomen op een fantastische plek minder dan 70km van de Nederlandse grens. Daar wordt de wijn gerijpt en gebotteld en bij terugkomst na jouw consumptie weer gewassen en opnieuw gevuld. Again, again, en again. Zo maken we pas echt impact. Zo zijn er minder nieuwe flessen nodig, heb je geen afval en minimaliseren we het transport tussen consumptie, was en bottel-locatie. Slim circulair toch?! 

Laat de 2e etappe maar beginnen. On y Va… 

 

Video – Launch Herbruikbare Wijnfles Pieter Pot (mei, 2022)